Machines verhuizen is niet eenvoudig

Als je met je bedrijf gaat verhuizen en er worden grote machines verhuisd, dan is dat zeker geen eenvoudige klus. Er moet met de grootste zorgvuldigheid vooraf gepland worden. Het verhuizen van grote en zware machines is zeker niet zonder risico. Vaak zijn dergelijke machines waardevol en uniek. Bij zo'n verhuizing gaat het niet alleen om het kostenplaatje. Het verhuizen moet veilig en zonder beschadigingen verlopen. Ook moet het productieproces zo min mogelijk hinder ondervinden tijdens de verhuizing. Een zware machine, die naar een andere bestemming moet worden gebracht, kan niet zomaar even worden opgepakt en op de nieuwe plaats worden weggezet. Er zal een veilige manier van transport aanwezig moeten zijn op de dag dat er verhuisd wordt. Vooraf aan de verhuizing moet de machine losgekoppeld en op de nieuwe plaats moeten de voorbereidingen gedaan worden om de machine daar direct op de goede plaats te zetten. Zo kan de machine bij aankomst weer direct worden vastgezet en elektrisch worden aangesloten. Je begrijpt wel dat zo'n verhuizing niet gemakkelijk is.

Hoe moet je machines verhuizen?
Je kunt nooit een algemeen beeld geven van een machineverhuizing. Iedere machineverhuizing is anders. Om alles goed te laten verlopen, moet er een goed gesprek plaatsvinden met de medewerkers die het meeste van de machine weten. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat er tijdens het machines verhuizen geen ongelukken zullen gebeuren. Voordat je de machine gaat verhuizen, kun je je op internet oriënteren of er meer van dergelijke machines verhuisd zijn. Je kunt dan kijken hoe ze dat hebben gedaan. Ook kun je zo voorkomen dat je bepaalde belangrijke zaken over het hoofd ziet. Licht iedereen, die met de verhuizing te maken heeft, goed in, zodat ze weten wat er gaat gebeuren en welke werkvolgorde er wordt aangehouden. Het is mogelijk dat één of meerdere van de werklieden laadkranen moeten bedienen. Omdat er tijdens een verhuizing altijd wat mis kan gaan, is een goede verzekering noodzakelijk.

Het verzekeren van de machine en bijkomende zaken
Zorg ervoor dat je, voordat de verhuizing plaatsvindt, je goed bent verzekerd. Het moet niet zo zijn dat je door een ongeluk je de machine helemaal kwijt bent. Is hij niet meer bruikbaar door een ongeval, dan moet je geld hebben om een andere machine aan te kunnen schaffen. Je moet je er ook van bewust zijn dat de productie door een ongeval een tijd stil kan komen te liggen. Het leveren van een nieuwe machine zal meestal niet binnen een week gebeuren. Met de juiste verzekering krijg je niet alleen de machine vergoed, maar ook de geleden schade.


Delen