Hier let je op bij de aanschaf van koopwoningen

Wil je verhuizen en ben je op zoek naar een nieuw koophuis? Bij het bezoeken van verschillende koopwoningen ga je vaak eerst op je gevoel af. Heb je een goed gevoel bij het huis, voel jij je thuis in de buurt, zie jij jezelf hier ontspannen en fijn wonen?

Natuurlijk is je gevoel belangrijk, maar een nieuwe woning kopen moet ook een rationele beslissing zijn. Past de woning bijvoorbeeld bij je budget, moet er niet te veel aan gedaan worden en knijp je bij gebreken niet onbewust een oogje toe door de fantastische ligging, fijne buurt en het riante woonoppervlakte? We geven je drie punten waar je op moet letten als je een huis gaat kopen. Daarmee neem jij zowel rationeel als gevoelsmatig de juiste beslissing.

Kijk naar het hele financiële plaatje
Een huis heeft een aankoopprijs. Die is duidelijk afgesproken en vaak wordt er een financiering zoals een hypotheek afgesloten om de kosten te dekken. Maar daarna ben je vaak nog niet klaar. Er moet meestal het een en ander aan een woning gedaan worden op het gebied van (achterstallig) onderhoud. Daarnaast wil je wellicht de zolder verbouwen tot een thuiswerkplek, de tuin een onderhoudsbeurt geven of een veranda laten plaatsen om meer woonoppervlakte te creëren. Aan inrichten en verbouwen hangt ook een prijskaartje. Houd hier rekening mee door ook dit bedrag mee te nemen in de financiering en voorkom hiermee dat je plots zonder budget zit. Een makelaar kan hier ook mee helpen, op de website van de makelaar kijken is ook handig, zoals Rappange Makelaardij B.V.

Kijk naar de buurt
Jij wilt graag rustig wonen. Sommige koopwoningen staan in een ogenschijnlijk stille straat. Maar hoe ziet de buurt er verder uit? Stel dat een half blok verderop een grote discotheek zit waar na middernacht de bezoekers vrolijk en luidruchtig naar buiten komen en door jouw straat naar de bushalte of het treinstation lopen? Dan is de buurt ineens niet heel rustig meer.
Heb je geen auto maar gebruik je het openbaar vervoer? Controleer of er voldoende bushaltes zijn en / of een goede treinverbinding in de buurt van de koopwoning is. En heb je kinderen? Kijk dan of ze veilig kunnen spelen.

Kijk vooruit
Ben je van plan lang in het huis te blijven wonen? Kijk dan vooruit. Wil je graag kinderen of heb je (jonge) kinderen? Dan zoek je uit of er een kinderopvang en scholen in de buurt zitten. Maar ook kijk je naar bijvoorbeeld sportclubs en speelgelegenheid zoals een speeltuin of sportveldje. Ben je al wat meer op leeftijd? Kijk dan of de woning levensloopbestendig is (of eenvoudig levensloopbestendig is te maken) en of voldoende gezondheidszorg en andere services in de buurt zitten.


Delen