VvE onderhoud: ga voor het beste woningonderhoud!

Wie woonachtig is in een appartementencomplex, een flatgebouw of in een gedeelde woonvoorziening leeft, krijgt altijd te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deelname aan VvE's is niet vrijblijvend, maar verplicht als je gebruikmaakt van een woonvorm die deels uit privébezit bestaat en uit algemene ruimtes.

Verenigingen van Eigenaren zijn instanties die de belangen van alle bewoners van een groep of complex behartigen. Een van de thema's die gezamenlijk aangepakt en georganiseerd kan worden, is het VvE onderhoud. In dit artikel gaan we in op de vraag welke activiteiten en klussen er onder deze onderhoudscontracten vallen. Ook zoomen we in op de vraag hoe je als bewoner een bijdrage kunt leveren aan het beste onderhoud in jullie appartementen- of wooncomplex.

Onderhoud via een VvE: welke klussen en onderhoudsprojecten vallen hier onder?
VvE onderhoud, bijvoorbeeld door Meijer Multicleaning BV, kan variëren van wooncomplex tot wooncomplex, maar vaak is er sprake van specifieke onderhoudsklussen waarvoor de bewoners gezamenlijk opdraaien door een VvE-bijdrage te leveren.

Een bekend voorbeeld van kosten die nagenoeg altijd door bewoners gedeeld worden, zijn de kosten voor periodiek schilderwerk. Dit is zeker het geval als er sprake is van woningen en appartementen met houten kozijnen en afwerkplaten. Als dat het geval is, moet er minstens eens in de zes à zeven jaar een schildersbedrijf ingeschakeld worden om alle aanwezige woningen in het wooncomplex van een fris kleurtje te voorzien.

Naast noodzakelijk periodiek schilderwerk, indien van toepassing, wordt via Verenigingen van Eigenaren vaak ook het loodgieterswerk - via speciale onderhoudscontracten - geregeld. Mocht er sprake zijn van een defecte cv-ketel in één of meer woningen, lekkage zijn of de noodzaak om installaties te vervangen? Dan maak je voor deze handelingen geen kosten, maar worden de onderhoudslasten gedragen door de totale woongemeenschap.

Een derde soort onderhoud dat vrijwel altijd onder het onderhoudscontract van VvE's valt, betreft elektriciteitswerkzaamheden. Is er bijvoorbeeld sprake van een stroomstoring, een uitvallende groep in je groepenkast of soortgelijke problemen? Dan kun je via de Vereniging van Eigenaren aanspraak maken op de vergoeding van deze werkzaamheden.

Bijdragen aan goed VvE onderhoud? Dat doe je zo!
Op welke manier(en) kun je zelf een positieve bijdrage leveren aan het beste onderhoud in jullie appartementen- of wooncomplex? Natuurlijk allereerst door als (mede)bewoner netjes jouw bijdragen aan de gezamenlijk VvE-pot te betalen. Samen sta je financieel dan sterk. Doordat je immers gezamenlijk onderhoudsdiensten afneemt, kan er een interessante korting bedongen worden op de kosten van het onderhoud.

Ten tweede raden we je aan om betrokkenheid te tonen bij de VvE in jouw appartementencomplex. Doe mee, bezoek vergaderingen, gebruik je stemrecht en stel je, als je dat wilt, beschikbaar als commissielid.


Delen